Menu Sluiten

Ernst Jansz

Met Ernst Jansz staat er een brok Nederlandse popgeschiedenis op het podium. Hij maakte in de jaren 60 deel uit van de legendarische hippieband CCC Inc. en daarna schreef hij geschiedenis met het door hem opgerichte Doe Maar.

Hij maakte een aantal soloplaten, zoals De Overkant en Molenbeekstraat, met intieme melancholische liedjes. In 2010 kreeg hij een Edison nominatie voor zijn cd Dromen van Johanna met in het Nederlands vertaald werk van Bob Dylan, waarmee hij zijn kwaliteiten als singer-songwriter onderstreepte.

In 2017 vierde hij zijn 50-jarig jubileum als artiest met de release van een nieuw album De Neerkant en een gelijknamig boek en theatertournee.

De begeleidingsband bestaat uit Guus Paat (gitaren), Richard Wallenburg (bas) en Aili Deiwiks (viool).


Biografie

Na CCC Inc. begint Ernst Jansz diverse bands: Slumberlandband (1975), Rumbones (1977) en vervolgens in 1978 Doe Maar, dat wegens te veel succes in 1984 wordt opgeheven.

In 1976 toert Jansz voor het eerst met Boudewijn de Groot en in de jaren daarna zal hij nog regelmatig als begeleider, bandleider en producer met Boudewijn de Groot samenwerken. Ook met Bram Vermeulen gaat Jansz op tournee en ook voor hem produceert hij platen.

Daarnaast heeft Jansz nog andere projecten samen met Doe Maar-maatje Jan Hendriks. Met Midnight Hour (1986) brengen ze Soul-klassiekers en voor Rienne Va Plus (1990-1992) laten ze zich qua tekst en muziek inspireren door de jaren 30/40. Jansz treedt tegenwoordig weer nu en dan op met Rienne Va Plus.

Sinds 2000 maakt Jansz met enige tussenpozen solo-albums met ingetogen, intieme liedjes, waarbij hij in toenemende mate zijn Indische roots verkent.

CCC Inc. is in 1974 officieel opgeheven, maar eigenlijk altijd blijven bestaan en met regelmaat blijven optreden. In het najaar van 2017 vierden ze hun 50-jarige bestaan met een jubileumtournee. Die band heeft net hun Spring Tour langs de poppodia afgerond.

Ook Doe Maar heeft na de opheffing in 1984 in 1999 een doorstart gemaakt. Tot op heden treedt de band nog steeds met groot succes op. In 2018 is het 40 jaar geleden dat Ernst Jansz Doe Maar heeft opgericht en heeft hij in dat najaar ook een jubileumtournee met die band gedaan.

Meer informatie zie www.ernstjansz.com.